Home » Agama » TANDA 100 HARI SEBELUM SAKARATUL MAUT BAGI UMAT ISLAM

TANDA 100 HARI SEBELUM SAKARATUL MAUT BAGI UMAT ISLAM

Thursday, February 21st 2013. | Agama

TANDA 100 HARI SEBELUM SAKARATUL MAUT BAGI UMAT ISLAM

✿ Tanda 100 Hari Sebelum Hari Kematian Datang
Ini adalah tanda pertama dari Allah SWT kepada hambanya dan hanya akan disadari oleh mereka-mereka yang dikehendaki-Nya.
Semua orang Islam akan mendapat tanda ini disadari atau tidak.
Tanda ini akan berlaku lazimnya selepas waktu Asar. Seluruh tubuh yaitu dari ujung rambut sehingga ke ujung kaki akan mengalami getaran atau seakan-akan mengigil.

Contohnya seperti daging lembu yang baru disembelih dimana jika diperhatikan dengan teliti kita akan mendapati daging tersebut seakan-akan bergetar. Tanda ini rasanya lazat dan bagi mereka yang sadar dan berdetik di hati bahawa mungkin ini adalah tanda kematian, maka getaran ini akan berhenti dan hilang setelah kita sedar akan kehadiran tanda ini.

Bagi mereka yang tidak diberi kesedaran atau mereka yang hanyut dengan kenikmatan tanpa memikirkan soal kematian , tanda ini akan lenyap begitu saja tanpa sebarang munafaat.

Bagi yang sadar dengan kehadiran tanda ini maka ini adalah peluang terbaik untuk memanfaatkan masa waktu yang ada untuk mempersiapkan diri dengan amalan dan urusan yang akan dibawa atau ditinggalkan sesudah mati.

✿ Tanda 40 Hari Sebelum Hari Kematian
Tanda ini juga akan berlaku sesudah waktu Asar. Bagian pusat kita akan berdenyut-denyut. Pada masa ini, daun yang tertulis nama kita akan gugur dari pohon yang letaknya di atas Arash Allah SWT. Maka malaikat maut akan mengambil daun tersebut dan mulai membuat persediaannya ke atas kita antaranya ialah ia akan mulai mengikuti kita sepanjang waktu.
Pada masa ini, malaikat maut ini akan memperlihatkan wajahnya sekilas lalu dan jika ini terjadi, mereka yang terpilih ini akan merasakan seakan-akan bingung seketika.
Adapun malaikat maut ini wujudnya cuma seorang tetapi kuasanya untuk mencabut nyawa adalah bersamaan dengan jumlah nyawa yang akan dicabutnya.

✿ Tanda 7 Hari Sebelum Hari Kematian
Adapun tanda ini akan diberikan hanya kepada mereka yang diuji dengan musibah kesakitan di mana orang sakit yang tidak makan secara tiba-tiba menjadi berselera untuk makan.

✿ Tanda 3 Hari Sebelum Hari kematian
Pada masa ini akan terasa denyutan di bagian tengah dahi kita yaitu diantara dahi kanan dan kiri.
Jika tanda ini dapat dikesan maka berpuasalah kita selepas itu supaya perut kita tidak mengandung banyak najis dan ini akan memudahkan urusan orang yang akan memandikan kita nanti.
Ketika ini juga mata hitam kita tidak akan bersinar lagi dan bagi orang yang sakit hidungnya akan perlahan-lahan jatuh dan ini dapat dilihat jika kita melihatnya dari bagian sisi.
Telinganya akan layu dimana bagian ujungnya akan berangsur-angsur masuk ke dalam.
Telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar ditegakkan.

✿ Tanda 1 Hari Sebelum Hari Kematian
Akan berlaku sesudah waktu Asar di mana kita akan merasakan satu denyutan di sebelah belakang yaitu di kawasan ubun-ubun di mana ini menandakan kita tidak akan sempat untuk menemui waktu Asar keesokan harinya.

✿ Tanda Akhir
Akan berlaku keadaan di mana kita akan merasakan satu keadaan sejuk di bagian pusat dan akan turun ke pinggang dan seterusnya akan naik ke bagian halkum.
Ketika ini hendaklah kita terus mengucap kalimah syahadat dan berdiam diri menantikan kedatangan malaikat maut untuk menjemput kita kembali kepada Allah SWT yang telah menghidupkan kita dan sekarang akan mematikan pula.

✿ Penutup
Sesungguhnya marilah kita bertaqwa dan berdoa kepada Allah SWT semoga kita adalah di antara orang-orang yang yang dipilih oleh Allah yang akan diberi kesedaran untuk peka terhadap tanda-tanda mati ini semoga kita dapat membuat persiapan terakhir dalam usaha memohon ampunan dari Allah SWT maupun dari manusia sendiri dari segala dosa dan urusan hutang piutang kita.
Walau bagaimanapun sesuai dengan sifat Allah SWT yang Maha Berkuasa lagi Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani maka diriwatkan bahawa tarikh Mati seseorang manusia itu masih boleh diubah dengan amalan doa yaitu doa dari kita sendiri ataupun doa dari orang lain.
Namun itu adalah ketentuan Allah SWT semata-mata. Oleh karena itu marilah kita bersama-sama berusaha dan berdoa semoga kita diberi hidayah dan petunjuk oleh Allah SWT serta kelapangan waktu dan kesehatan tubuh dan juga pikiran dalam usaha kita untuk mencari keridhaan Allah SWT semata di dunia maupun akhirat. Apa yang baik dan benar itu datangnya dari Allah SWT dan apa yang salah dan khilap itu adalah dari kelemahan manusia itu sendiri.

✿ Kubur Setiap Hari Menyeru Manusia Sebanyak 5 Kali :
1. Aku adalah rumah yang paling sepi, maka ramaikanlah dengan selalu membaca Al-Quran.
2. Aku adalah rumah yang sangat gelap, maka terangilah aku dgn selalu sembahyang malam.
3. Aku adalah rumah yang penuh tanah dan debu, bawalah amal soleh yang dapat menjadi hamparan.
4. Aku adalah rumah, tempatnya binatang-binatang yang menjijikan dan beracun, maka bawalah amalan Bismillah sebagai penawar.
5. Aku adalah rumah pertanyaan Munkar dan Nankir, maka banyaklah bacaan “Laa illahailallah, Muhammadur Rasulullah” supaya kamu dapat jawaban kepadanya.

FAFIRRUILALLOH- Larilah Kembali Kepada Alloh

tags:

Related For TANDA 100 HARI SEBELUM SAKARATUL MAUT BAGI UMAT ISLAM

Comment For TANDA 100 HARI SEBELUM SAKARATUL MAUT BAGI UMAT ISLAM